De ce Black Friday în România este din ce în ce mai dezamăgitor?

Anul acesta, 2022, Black Friday a fost unul foarte dezamăgitor pentru mine. De ce? Consider că farmecul acestui eveniment anual a dispărut pur și simplu iar consumatorii din online verifică doar din curiozitate produsele la “DISCOUNT”.

În primul rând, avem distrugerea completă a semnificației acestui eveniment denumit “Black Friday”. Conform conceptului preluat din SUA, Black Friday înseamnă o singură zi din an cu reduceri foarte mari, mai exact ultima vineri din luna Noiembrie.

La noi în România, Black Friday n-are nicio legătură cu acest concept deoarece magazine online promovează aproape orice perioadă de reduceri ca fiind Black Friday. Din aceste considerente, utilizatorii au fost constant bulversați și nici ei nu mai urmăresc cu interes acest eveniment. E de înțeles din moment ce unele magazine online pornesc campania de la 1 Noiembrie până la sfârșitul lunii.

În al doilea rând, data oficială a Black Friday în România este dată de un magazin online ce poate fi supranumit “balenă” (definiție preluată din crypto) deoarece ocupă un procent foarte mare din piață. Celelalte magazine online sunt forțate să accepte această dată ca fiind Black Friday deoarece nu pot concura cu balena noastră.

După “mult așteptatul” eveniment, parerile sunt împărțite. Eu sunt de părere că anul acesta a fost mult mai dezamăgitor decât anul precedent. Nu am înțeles de ce există produse incluse în campania de Black Friday dacă ele nu au reducere. Afișarea unui simplu mesaj PRP (Preț recomandat de producător) și a altui preț de vânzare înseamnă mai nou reducere? Răspunsul este clar NU.

Din punctul meu de vedere, implementarea acestui tipar PRP de către magazinele online este o altă portiță descoperită de aceștia pentru a “stimula” cumpărătorii că prețul pe care urmează să-l plătească aceștia este unul cu mult mai mic decât recomandă producătorul. Ei bine, producătorul poate să recomande orice preț dorește el dar acest lucru nu înseamnă că acela este și prețul corect pentru produsul în cauză.

În al treilea rând, am văzut diverse persoane care și-au creat propriul concept prin evidențierea țepelor de pe online, bazându-se pur și simplu pe diverse aplicații precum Pricy. A face pe cineva mincinos sau țepar este o acuzație destul de gravă din punctul meu de vedere iar singura lor dovadă este o aplicație pe care ei nu o gestionează, aplicație care poate oricând să dea greș. Cum poți să spui de cineva că e țepar doar pentru că ți-a zis o aplicație? Trebuie justificate aceste afirmații venind cu dovezi concrete, cum că, acele produse chiar le-au fost umflate prețurile pentru a fi reduse. Toată lumea știe ce s-a întâmplat anul trecut cu un magazin online care a fost penalizat de consiliul concurenței pentru aceste practici neloiale. Cu siguranță mai există astfel de practici și în prezent, dar fără dovezi concrete e deja prea mult spus #țepe.

Eu personal folosesc aplicația Pricy și s-a dovedit de foarte multe ori să dea rateuri și să nu îmi afișeze prețul corespunzător de la alte magazine sau chiar de pe magazinul unde făceam verificarea.

Parerea mea? Domnilor, cavalerilor, vă recomand cu drag să ștergeți acele postări deoarece pot aduce prejudicii pentru unele magazine online. Eu ce aș putea spune despre voi că monetizați short link-urile respective? :)) Simplu, v-am dat Unfollow și cu asta am spus suficient.

În ultimul rând, unde sunt TV-urile, laptop-urile, telefoanele, știți voi… produsele românilor? Ce Black Friday e ală fără un iPhone la reducere? Ce să cumpere românii noștri? Paaai, cred că un apartament la 147k euro ar fi un super pont!

Concluzia? Dezamăgitor. Oricum pentru mine reducerea nu reprezintă un criteriu de selecție a produselor pe care doresc să le achiziționez. Aaa, da… care reducere?

Ultimele articole

Cum să recunoști și să te ferești de țepele cibernetice

În era digitală, cei care fac escrocherii cibernetice devin din ce în ce mai ingenioși, iar victimele online sunt mai numeroase ca oricând. Promisiunile...

Cum să-ți securizezi adresa de email și cum setezi o parolă sigură

În mediul digital, adresa de email este probabil cel mai important element al identității tale online iar o parolă sigură e fix ceea ce...

Ce este un audit tehnic al site-ului?

Un audit tehnic pentru un site web implică o evaluare complexă a infrastructurii tehnice de bază a site-ului web, a codului și a performanței....