Acum 2-3 zile îmi apăruse o reclama pe Facebook de la un cunoscut brand ce vinde încălțăminte. Ei bine, un simplu text m-a determinat să scriu acest articol.
Campania avea un vizual atractiv doar că, pe banner, am văzut un text ce mi-a atras atenția, respectiv: “Back to college”. Nu e nimic rău în asta doar că data era 4 August 2022.
Chiar dacă eu oricum nu mai sunt student, dar dacă aș fi, nu vreau ca pe data de 4 August 2022 să mi se întipărească în minte mesajul “Back to college”. Totuși, mai sunt aproape 2 luni până atunci. Am tot timpul din lume să imi cumpăr încălțări noi.
Și până la urmă, ce student se pregătește pentru începerea noului an universitar cumpărându-și adidași noi? Probabil procentajul este unul foarte mic.
Să nu ne abatem prea mult de la ideea principală. Se pare că unii oamenii din ecommerce-ul românesc rămân ușor, ușor, fără idei de promovare. Astfel, mulți se rezumă doar la reduceri și la distrugerea unor tradiții din mediul online.
Oamenii Black Friday
Avem unii care fac Black Friday toată luna Octombrie a fiecărui an. Avem alții care fac Black Friday de vară, Black Friday de iarna. Nu mult mai lipsește să primim newslettere cu subiectul “Black Friday un an de zile!”. Atunci, dacă tot nu mai e mult până la acest pas, nu m-ar mira să apară o campanie de tipul: “BLACK FRIDAY VEȘNIC!”. Dragi deținători ai magazinelor online: Black Friday se face o singură dată pe an, respectiv ultima vineri din luna Noiembrie.
Eu înțeleg că trebuie să luați fața concurenței dar, din cauza unor astfel de campanii, românii au început să înțeleagă greșit conceptul de “Black Friday”. Acest eveniment ce ar trebui să se țină doar o singură dată pe an și reprezintă ziua cu cele mai mari reduceri! Pai ce reduceri mari sunt alea de 5%?
Oamenii care vând redus
Să revenim la pana de idei. Din dorința de a vinde orice, oricât, oricum și oricui românii apelează la campanii de promovare cu totul și cu totul neobișnuite. Probabil cea mai inedită campanie de promovare a fost celebrul newsletter cu titlul “Coronavirus ne-a speriat prețurile”. Un astfel de mesaj este dovada clară că unii oameni din ecommerce nu prea mai știu cum să își promoveze în mod corespunzător produsele pe care le comercializează.
Sunt foarte mulți care se bazează pe reduceri ca să poată vinde ceva. Ideea principală este ca vânzarea să aibă loc atunci când produsul este la preț întreg, pe principiul că oamenii ar trebui să cumpere produsul, nu prețul acestuia.
Planul de marketing
Dacă tot ați rămas în pana de idei, am decis să fac o lista cu campanii de promovare pe care le puteți folosi pentru fiecare lună a anului ca să luați fața competitorilor. Cei care doresc să se abată de la acest plan puteți apela la “Black Friday 1 an de zile” că e mai simplu. Astfel, avem următoarele:
- Ianuarie – Summer sale că mai avem doar 5 luni până la vară.
- Februarie – Black Friday de iarnă
- Martie – Luna lui mărțișor desigur
- Aprilie – Avem Sweet Bunny Sale că tot vine iepurașul
- Mai – Sunteți pregătiți de Pre-Summer Sale?
- Iunie – Summer Sale 3 luni de zile
- Iulie – Christmas in July
- August – Back to School/College/Kindergarten/Nursery
- Septembrie – SOLDARE la ce n-am vândut în Summer Sale.
- Octombrie – Black Friday o lună-ntreagă
- Noiembrie – Black Friday 2.0 – au ramas produse reduse nevândute în stoc!
- Decembrie – Desigur, Christmas Sale
Acum că aveți tot planul pe un an de zile, cum s-ar spune în Moldova. Spor la treabî!
PS: Acest articol conține sarcasm.