SEO. Ce înseamnă și de ce este important pentru succesul online

SEO a devenit un subiect foarte popular de câțiva ani printre antreprenorii români deținători de website-uri. Mulți știu că trebuie să-l ia în considerare atunci când iși construiesc un website, dar câți cunosc ce anume presupune implementarea unui proces SEO corespunzător?

Ce înseamnă SEO?

SEO= Search Engine Optimization

Mai exact, optimizarea site-ul pentru motoarele de căutare. Având în vedere că majoritatea utilizatorilor fac căutări pe Google, toți ar trebui să ne concentrăm să facem SEO pentru acest motor de căutare.

Ce presupune această optimizare și de ce este importantă?

Optimizarea unui website din punct de vedere SEO înseamnă să-l adaptezi conform unor bune practici, în așa fel încât, roboții Google să îți înțeleagă cât mai bine conținutul website-ului pentru a ști unde să-l claseze și cu ce căutări ale utilizatorilor să-l asocieze.

Pentru a stabili o pagină SERP (Search Engine Results Page) pentru o interogare a unui utilizator, Google folosește mai mult de 200 de criterii de evaluare pentru a stabili cele mai bune rezultate pentru interogarea respectivă.

Astfel, website-urile concurează între ele pentru a ocupa o poziție cât mai bună. Principalul scop este de a câștiga utilizatori organici pe website.

Este foarte bine și încurajez oamenii să iși facă website-uri, dar atât timp cât doresc să ocupe poziții cât mai bune în Google, de preferat ar fi să apeleze la specialiștii din domeniu. Poate că voi fi criticat pentru această remarca dar, țin să menționez următorul aspect:

Atunci cât nu ai cunoștiințe într-un domeniu și avansezi destul de mult cu el, este foarte posibil să faci greșeli. Ține minte că Google nu doar răsplătește website-urile pentru eforturile depuse dar le și penalizează. Dacă apelezi la un specialist de la bun început, acesta te va prelua de la zero și îți va ridica scorul website-ului. Dacă tu faci erori iar website-ul tău este penalizat, atunci un specialist te va prelua de la -X. Gândește-te că el o să trebuiască mai întâi să corecteze acele erori, să te ducă inapoi spre zero, abia apoi să ridice scorul website-ului tău. Toate aceste eforturi te vor costa (financiar vorbind) mai mult decât daca ai fi apelat la el din prima.

Luând în considerare cele menționate, există și varianta în care ești pasionat de acest domeniu, vrei să experimentezi dar nu știi de unde să începi. Sfatul meu este să planifici procesul SEO inainte să lansezi website-ul în online. Astfel, te asiguri că acesta va primi cele necesare pentru a fi înțeles de Google.

Să trecem și la lucrurile care te intereseză cu adevărat.

Următoarea listă reprezintă, din punctul meu de vedere, cele mai importante aspecte de luat în calcul pentru un proces SEO. Ce e mai mult de atât deja se îndreaptă spre perfecționare și vorbim despre bătaia pentru locul 1.

Structura URL-urilor să fie prietenoasă

Ce înseamnă mai exact acest aspect?

În primul rând, trebuie să te asiguri că există o structură logică a URL-urilor. De exemplu, dacă ai un magazin online, atunci URL-ul paginilor tale trebuie să respecte o structură de tip “domeniu.ro/nume-categorie-produse” și “domeniu.ro/nume-produs”.

De asemenea SLUG-ul paginilor tale trebuie să conțină doar litere mici, fără spații și caractere speciale. Aceste tipuri de caractere vor fi înlocuite de Google la indexare, iar un URL de tipul “domeniu.ro/nume produs x” se va transforma în “domeniu.ro/nume%20produs%20x”. Apoi, va veni alt robot și va prelua acest URL, transformândul în ceva similar cu “domeniu.ro/nume%20%produs%20%x”.

În acest caz nu vei mai înțelege ce s-a întâmplat și poți fi hotărât să modifici URL-ul crezând că e o eroare. Acest lucru va duce la pierderea indexării din Google.

Conținut original și neduplicat

Fiecare pagină a site-ului tău trebuie să fie unică. Dacă vei copia conținut de pe alte site-uri, să știi că nu vei avea șanse să-l prostești pe Google. Ba mai mult decât atât, ai șanse foarte mari ca site-ul tău să fie penalizat. Există de exemplu și formular de solicitare pentru eliminarea conținutului copiat. Astfel, tu vei pierde indexarea din Google pentru pagina respectivă. Gândește-te că aceasta pagină poate fi chiar pagina unui produs din magazinul tău online. O eliminare din indexare a unei astfel de pagini înseamnă că nu vei mai obține niciodată trafic organic pe acea pagină.

Dacă ai pagini cu informații identice/similare, atunci Google va fi confuz și nu va ști care pagină să o indexeze mai bine deoarece ambele doresc să se claseze pe aceleași cuvinte cheie. În acest caz, sunt șanse mari ca ambele pagini să fie penalizate și Google va decide să nu afișeze niciuna.

Ține cont că și descrierea categoriilor de produse este foarte importantă și nu trebuie să lipsească.

Datele structurate pentru rezultate îmbogățite

În funcție de tipul de pagină, conform schema.org există anumite date structurate pe care le poți transmite către Google.

O astfel de implementare va face ca pagina să fie înțeleasă mai bine de către Google. Cel mai important aspect este că această implementare îți va aduce afisări ale paginilor tale în diverse formate în SERP.

În funcție de tipul de date structurate implementate, paginile tale pot fi afișate în diverse formate in Google, module ce au mai multe informații ce pot crește rata de clic.

De exemplu, pentru produse sau articole, afișarea paginii tale poate conține informații precum: imagine, rating, preț etc.

Recomandări de date structurate pe care să le implementezi:

– homepage: website, sitelink searchbox

– categorie produse: breadcrumblist

– pagina produs: breadcrumblist, product, aggregaterating, review

– pagină articol blog: breadcrumblist, article, newsarticle (dacă ai site-ul indexact în Google News)

– pagini site: breadcrumblist

Implementare corectă și optimizare meta title și meta description

Înainte de a te apuca de optimizarea câmpurilor meta, trebuie să faci o cercetare de cuvinte cheie. Există diverse tool-uri care stabilesc volumele de căutări pentru interogările pe care le fac utilizatorii pe Google. O astfel de cercetare te determină să alegi cuvintele cheie potrivite pentru tipul tău de conținut.

Platforma pe care o poți folosi pentru a vedea volumele de căutări este Keyword planner de la Google Ads. Aici poți face cercetarea de care ai nevoie. Google îți va spune volumul de căutări pentru fiecare cuvânt în parte și dificultatea acestuia. Câmpurile ce țin de bids sunt dedicate celor care fac reclame pe acele cuvinte. Google le va spune care este costul mediu pentru un clic pe acel cuvânt.

Tipul de dificultate al unui cuvânt poate fi:

– Low – oportunitate foarte mare cu impact imediat, în aproximativ 3-6 luni de la implementare

– Medium – oportunitate medie cu impact în 6-9 de la implementare

– Hard – oportunitate cu dificultate mare și impact în peste 9 luni de la implementare

Pentru câmpul meta title, ar trebui să introduci un număr de aproximativ 60 de caractere care să includă o prezență a cuvântului cheie ales.

Pentru câmpul meta descriere, ar trebui să introduci un număr de aproximativ 160 de caractere care să includa 2 prezențe ale cuvântului cheie ales. Se pot folosi și cuvintele articulate.

Este foarte recomandat să nu ai câmpurile meta title și meta description duplicate sau lipsa în întreg website-ul.

De asemenea, nu folosi un cuvânt cheie de exagerat de multe ori. Acest lucru va duce la keyword stuffing, lucru ce va penaliza pagina ta.

Implementare corectă și optimizare headings

O structură logică conform bunelor practici va duce la o răsplată în Google a website-ului tău.

Această structură trebuie să fie foarte similară cu un cuprins al unei cărți.

– toate paginile încep cu H1 iar acesta trebuie să se regăsească o singură dată pe pagină

– H3 nu poate să existe fără H2

– H4 nu poate să existe fără H3

Optimizarea imaginilor din website

Optimizarea imaginilor se poate face din trei puncte de vedere

  1. Dimensiune fizică a fișierului – incearcă să optimizezi toate imaginile din website astfel încât să nu depășească 100KB.
  2. Numele fișierului conform principiilor SEO – folosește cuvinte cheie, fără spații sau caractere speciale.
  3. Completează atributul ALT – folosește cuvinte cheie. Recomand să folosești numele produsului

Sitemap.xml și robots.txt

Fiecare din cele 2 fișiere are propriul rol.

Prin sitemap.xml îi spui motorului de căutare care sunt paginile website-ului pe care dorești să le indexezi.

Prin robots.txt îi spui motorului de căutare care sunt paginile website-ului pe care NU dorești să le indexeze. Aici poți include paginile de login, coș produse, review-uri etc. Tot prin acest fișier poți bloca orice robot.

Foarte important este să incluzi locațiile sitemap-urilor (dacă ai un index de sitemaps) tale în acest fișier: Sitemap:https://www.domeniu.ro/sitemap.xml

Website-ul are o singură variantă ce poate fi accesată

Un criteriu foarte important este ca website-ul tău să aibă definită o singură variantă canonică (www sau non-www).

Ce înseamnă acest lucru?

Site-ul tău trebuie să redirecționeze către o singură variantă.

De exemplu, dacă varianta finală a site-ului tău este https://www.domeniu.ro, atunci dacă cineva accesează https://domeniu.ro, să se facă redirect către varianta canonică.

Astfel, pentru toate aceste tipuri de accesări, redirect-ul trebuie să fie către varianta canonică:

– http://www.domeniu.ro

– https://domeniu.ro

– http://domeniu.ro

Recomandarea mea este să folosești de la bun început varianta cu www.

Viteza de încărcare a website-ului

Un ultim criteriu foarte important din punctul meu de vedere este viteza de încărcare a website-ului tău.

Un website rapid va ține utilizatorul în site.

Un website care are timp mare de încărcare mare, aceasta va crește rata de părăsire a paginilor. E cel nedorit lucru pentru tine.

În primul rând, dacă respecți recomandarea privind optimizarea imaginilor, atunci ai deja un prim pas.

În al doilea rând ai nevoie de o găzduire performantă pentru website-ul tău. Îți recomand să alegi un server SSD NVMe deoarece sunt cele mai performante la ora actuală. Citește articolul meu despre pachetul de găzduire.

In ultimul rând, nu uita să instalezi un plugin pentru cache.

Poți testa viteza website-ului tău cu aplicația dezvoltată de gtmetrix.com. Dacă respecți recomandările făcute de ei, atunci timpul de încărcare al website-ului tău se va îmbunătăți considerabil.

Concluzii pentru procesul SEO

Consider că dacă respecți recomandările de mai sus, vei avea un start foarte bun pentru website-ul tău. Așa cum spuneam la început, implementările mai avansate de atât deja sunt lucruri de finețe care ar trebui și cu siguranță sunt făcute de specialiștii din domeniu. Dacă vrei performanță îți recomand să apelezi cu încredere la ei. Să știi că sunt mulți care chiar fac performanță în domeniu și se mândresc cu portofoliul lor de clienți.

Mult succes în creșterea poziției în Google a website-ului tău!

Ultimele articole

Cum să-ți securizezi adresa de email și cum setezi o parolă sigură

În mediul digital, adresa de email este probabil cel mai important element al identității tale online iar o parolă sigură e fix ceea ce...

Ce este un audit tehnic al site-ului?

Un audit tehnic pentru un site web implică o evaluare complexă a infrastructurii tehnice de bază a site-ului web, a codului și a performanței....

De ce Black Friday în România este din ce în ce mai dezamăgitor?

Anul acesta, 2022, Black Friday a fost unul foarte dezamăgitor pentru mine. De ce? Consider că farmecul acestui eveniment anual a dispărut pur și...