HomeCalculator dobândă compusă

Calculator dobanda compusa

Starting Amount
Additional Contribution
Contribution Frequency
Expected Rate of Return
Years to Grow

This investment will be worth -
Year Starting Amount Annual Contribution Total Contribution Interest Earned Total Interest Earned End Balance

Ce este dobanda compusa?

Dobânda compusă este dobânda la economii calculată atât pe principalul inițial, cât și pe dobânda acumulată din perioadele precedente.  „Dobânda pe dobândă”, sau puterea dobânzii compuse, se crede că își are originea în Italia secolului al XVII-lea. Va face ca o sumă să crească mai repede decât dobânda simplă, care este calculată numai pe suma principală. Compunerea înmulțește banii la o rată accelerată și cu cât este mai mare numărul de perioade de capitalizare, cu atât va fi mai mare dobânda compusă. Practic, bani la bani trage.

Avantaje si dezavantaje ale dobanzii compuse

Conform Albert Einstein: “Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.” Pe românește, „Dobânda compusă este a opta minune a lumii. Cine o înțelege, o câștigă… cine nu… o plătește.”  Deși dobânda compusă a dus la teoria lui Albert Einstein numind-o a opta minune a lumii sau cea mai mare invenție a omului, aceasta poate funcționa și împotriva celor care au împrumuturi care au dobânzi foarte mari, cum ar fi datoria făcută cu un card de credit. Un sold de card de credit de 10000 RON transportat la o rată a dobânzii de 20% compusă lunar ar duce la o dobândă compusă totală de 2195 RON pe parcursul unui an sau aproximativ 182 RON pe lună.

Construieste-ti viitorul cu ajutorul dobanzii compuse

Pe de altă parte, dobânda compusă poate lucra în avantajul tău atunci când vine vorba de investițiile tale și poate fi un factor puternic în dobândirea independenței financiare. Creșterea exponențială din dobânda compusă este, de asemenea, importantă pentru atenuarea factorilor care erodează bogăția, cum ar fi creșterea costului vieții, inflația și puterea de cumpărare redusă.

Fondurile mutuale oferă una dintre cele mai simple modalități pentru investitori de a beneficia de beneficiile dobânzii compuse. Optarea pentru reinvestirea dividendelor derivate din fondul mutual are ca rezultat achiziționarea mai multor acțiuni ale fondului. De-a lungul timpului se acumulează mai multă dobândă compusă, iar ciclul de cumpărare a mai multor acțiuni va continua să ajute investiția în fond să crească în valoare.

De exemplu, o replicare a indicelui BET-TR de la la BVB cu o sumă inițială de 5000 RON și un adaos anual de 2400 RON, cu un randament mediu anual de 12% pe 30 de ani, valoarea viitoare a acțiunilor este de 798500 RON. Dobânda compusă este diferența dintre numerarul contribuit la investiție și valoarea reală viitoare a investiției. În acest caz, contribuind cu 77000 RON sau o contribuție cumulativă de doar 200 RON pe lună, pe o perioadă de 30 de ani, dobânda compusă este de 721500 RON.

Desigur, câștigurile din dobânda compusă sunt impozabile, cu excepția cazului în care banii sunt într-un cont protejat de taxe. De obicei, este impozitat la rata standard asociată cu categoria de impozitare. În cazul exemplului de mai sus, rata de impozitare este de 1% pentru vânzarea acțiunilor deținute pe o perioada mai mare de 12 luni și 3% pentru vânzarea acțiunilor deținute pe o perioadă mai mică de 12 luni.