Cum alegi numele domeniului?

Este numele domeniului important atunci când creezi un website? Răspunsul este clar: Da, foarte important!

Cu siguranță alegerea unui nume aleatoriu nu îți va aduce niciun beneficiu. Aici nu funcționează principiul de “a ieși din tipar” deoarece multe lucruri se bazează pe calcule matematice iar un motor de căutare nu cred că va înțelege ce vrei tu să spui de fapt.

Am scris câteva sugestii pe care le consider utile atunci când dorești să achiziționezi un nume de domeniu.

Alegerea extensii potrivite

Extensia reprezintă ultima parte din URL-ul website-ului tău și se poziționeză după numele domeniului.

Printre cele mai populare extensii de domeniu se numără următoarele: “.com”, “.org”, “.net”.

Chiar dacă numele domeniului pe aceste extensii este ocupat, atunci se poate alege din următoarele extensii, din ce în ce mai populare în ultima perioadă: “.shop”, “.art”, “.online”.

În cazul în care targetul de audiență este dedicat persoanelor din România, extensia cea mai potrivită pentru numele de domeniu este “.ro”. Poți merge pe această variantă fără ezitare deoarece consider că nu vei da greș.

Info: Poți verifica și cumpăra un nume de domeniu de pe site-ul rotld.ro care este autoritatea oficială pentru domeniile “.ro”.

Folosește cuvinte cheie în numele domeniului

Ce mai exact e un cuvânt cheie? Un cuvânt cheie este o sintagmă folosită de utilizatori pentru a face diverse căutări pe motoarele de căutare.

În cazul de față, în România, cel mai folosit motor de căutare este Google. Așadar, ar trebui să folosim în numele domeniului un cuvânt cheie ales pe baza volumelor de căutări, specific domeniului de activitate.

Există mai multe platforme care oferă statistici despre volumele de căutări ale cuvintelor cheie, dar eu recomand folosirea utilitarului de Keyword Planner din Google Ads pentru a afla ce volum de căutări are un cuvânt la care tu te gândești.

“Cu alte cuvinte”, folosește în numele domeniului tău sintagme care au un număr mare de căutări.

Evită folosirea cifrelor și simbolurilor

Este indicat ca numele de domeniu să fie reținut de utilizator chiar de prima dată când acesta întră pe site-ul tău. De exemplu, dacă te ocupi cu vânzarea de pantaloni la dungă și brandul se numește Classic Pants, atunci este logic ca numele de domeniu să fie asemănător cu classicpants.ro și nu classic-pants.ro sau clasicpants1.ro.

Evită cu desăvârșire să folosești cifre și simboluri deoarece pot exista utilizatori care vor uita exact cum se scrie numele domeniului tău și printr-o simplă greșeală de scriere poate ajunge pe website-ul unui concurent de-al tău.

Numele domeniului trebuie să fie scurt

Atunci când creezi un nume de domeniu, trebuie să te asiguri că este scurt. Conform studiilor ar trebui să conțină până la 2 cuvinte, dar nu trebuie să fie neapărat la fel de lungi. Încearcă să te gândești la un nume de domeniu care să aibă aproximativ 6-14 caractere.

Nume relevant pentru activitatea desfășurată sau pentru produsul prezentat

Ar trebui să alegi un nume de domeniu care să reflecte cât mai bine activitatea pe care o desfășori, încă de la auzul sau vizualizarea numelui de domeniu de către un utilizator. Prin această metodă, sugerezi utilizatorului cu ce te ocupi chiar inainte să îți viziteze website-ul și astfel câștigi șansa ca interesul sau chiar curiozitatea acestuia să îți aducă o vizită din partea lui.

Folosirea unui nume descriptiv este mai indicată decât inventarea unui nume propriu total nou. Dar, exista și diferite variante de mijloc, cum sunt “emag” (magazin în industria de comerț electronic) sau „carzz” (platformă de publicare anunțuri despre vânzări autovehicule).

De asemenea, evită să folosești un nume de domeniu care este greu de reținut sau de pronunțat și care nu poate să ofere niciun indiciu utilizatorului despre activitatea principala a afacerii.

Atenție la mărcile înregistrate

Pentru a fi sigur că alegi un nume unic și pentru a te asigura că numele nu reprezintă deja o marca înregistrată, ar trebui să verifici acest aspect pe diversele platforme online. Le găsești pe Google prin căutări de genul “global brand database”.

Făcând aceste verificări te asiguri că nu încalci sau copiezi o marcă comercială deja înregistrată și eviți eventuale conflicte care pot apărea. Au existat cazuri când unele persoane au copiat cu bună știință numele unui brand, l-au înregistrat pe o altă extensie de domeniu, dar au ajuns într-un final să plătească daune materiale și cheltuieli de judecată.

Concluzii

Știu că ai găsit și alte numeroase articole de acest gen pe internet dar, trebuie să ții cont de faptul că acestea sunt doar sugestii și nu ar trebui să îți influențeze neapărat decizia. Probabil ai ajuns pe acest articol doar ca să îți confirmi deja propriile idei.

Sfatul meu este să nu te bazezi pe diversele generatoare de nume de domeniu și să alegi varianta care ți-a plăcut cel mai mult, chiar dacă e aleasă de tine și poate nu ești specialist în domeniu. Ține cont de faptul că nu mai poți da înapoi după ce ai făcut deja alegerea.

PS: Recomand ca de la bun început, atunci când dezvolți website-ul, să creezi un redirect în așa fel încât varianta finală a domeniului tău să arate astfel: https://www.domeniulmeu.ro

Ultimele articole

Cum să recunoști și să te ferești de țepele cibernetice

În era digitală, cei care fac escrocherii cibernetice devin din ce în ce mai ingenioși, iar victimele online sunt mai numeroase ca oricând. Promisiunile...

Cum să-ți securizezi adresa de email și cum setezi o parolă sigură

În mediul digital, adresa de email este probabil cel mai important element al identității tale online iar o parolă sigură e fix ceea ce...

Ce este un audit tehnic al site-ului?

Un audit tehnic pentru un site web implică o evaluare complexă a infrastructurii tehnice de bază a site-ului web, a codului și a performanței....